Ερασιτεχνικό (Γκαλόπ): «Αγκάθι» το τάιμινγκ και τα χρήματα

0
Ζόρικες καταστάσεις -και- για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, η ΓΓΑ «πιέζει» για το Αθλητικό Μητρώο και οι παράγοντες θέτουν στη «Match» τους προβληματισμούς τους

 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διεμήνυσε ότι μέχρι τις 5 Ιουνίου τα ερασιτεχνικά σωματεία της κάθε Ένωσης της χώρας θα πρέπει να υπαχθούν στο Αθλητικό Μητρώο με συγκεκριμένες διαδικασίες και με πολλά ακόμη απαραίτητα έγγραφα.

Η «Match» συνομίλησε με 5 παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι «τρέχουν» σημαντικά ζητήματα των ομάδων τους και άπαντες θεωρούν σωστή την κίνηση της ΓΓΑ για το Μητρώο, αφού είναι λογικό να υπάρχει έλεγχος και κάθε σωματείο να κινείται υπό τον μανδύα της νομιμότητας, για να υπάρχουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά.

Ωστόσο συμφώνησαν ότι το χρονικό περιθώριο για την καταβολή των δικαιολογητικών είναι αστείο, ενώ και το κόστος στη δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι υψηλό. Οι απόψεις των παραγόντων είχαν «ζουμί», χτύπησαν στην ρίζα του προβλήματος και διαβάζονται με πολύ ενδιαφέρον…

* Οι απόψεις με αλφαβητική σειρά βάσει ομάδων…

Βασίλης Βάλαρης (Πρόεδρος Αετού Ρίου): «Για εμένα ήταν δυσάρεστη έκπληξη η προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Αθλητισμού μέσα σε λίγες ημέρες, για να ολοκληρωθεί η εγγραφή των σωματείων στο μητρώο, ώστε να δοθεί οικονομική ενίσχυση. Και το λέω γιατί η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει πιο απλά μέσω της κάθε Ένωσης.

Για χρόνια ολόκληρα η πολιτεία είχε ξεχάσει πως υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός και τώρα σε μία νύχτα ζητάει από ερασιτέχνες παράγοντες να οργανώσουν τις ομάδες τους σε επαγγελματικά πρότυπα, με διαδικασίες που ταιριάζουν μόνο σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.

Δεν ξέρω πόσοι μπορούν να ανταποκριθούν και πόσο σύντομα, εμείς είμαστε από τους τυχερούς, γιατί προσπαθούμε να οργανωθούμε σε αυτά τα πρότυπα εδώ και πολύ καιρό. Η ομάδα πριν από λίγους μήνες ολοκλήρωσε την αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α., που είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο μητρώο.

Ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτούσε δεκάδες δικαιολογητικά. Εμάς μας βοήθησε ο οργανωμένος τρόπος που λειτουργεί το σωματείο μας, αφού υπάρχει ενεργό ΑΦΜ, κάνουμε φορολογικές δηλώσεις κάθε έτος, έχουμε τραπεζικό λογαριασμό όψεως και γίνονται συνελεύσεις μία φορά το μήνα από το Δ.Σ. Επίσης, επειδή ο Αετός Ρίου ανήκει στον κόσμο του, βασικός χρηματοδότης είναι η «Αετοσυμμαχία» και τα μέλη της.

Για λόγους διαφάνειας έχουμε δώσει βάρος στην μηχανοργάνωση του οικονομικού τμήματος του συλλόγου, ώστε τα έσοδα και έξοδα να καταχωρούνται ΟΝLINE, για να ενημερώνεται κάθε φίλος της ομάδας για την εκάστοτε δαπάνη που πραγματοποιείται. Με αυτά τα δεδομένα η εγγραφή στο αθλητικό μητρώο δεν ήταν δύσκολη, αφού είχαμε την υποδομή, άρα μέχρι τις 5 Ιουνίου που είναι η διορία για τις αιτήσεις θα έχουμε ανταποκριθεί πλήρως».

Αλέκος Μπογιάκης (Γενικός Γραμματέας Ατρόμητου Πατρών): «Για εμένα που λόγω επαγγέλματος (σ.σ. λογιστής) μπορώ να ερμηνεύω πιο εύκολα τους νόμους, θεωρώ πως τα ερασιτεχνικά σωματεία θα χάσουν τη νομική και φορολογική ταυτότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και θα μιλάμε καθαρά για οντότητες.

Δεν θα υφίσταται πλέον η λέξη χόμπι για τον ερασιτέχνη και το κόστος είναι μεγάλο, οπότε μεγάλες και οι απαιτήσεις για τους παράγοντες. Με το μητρώο οι συμπληγάδες που θα προκύψουν θα είναι μεγάλες. Ποιος ερασιτέχνης παράγοντας που έκανε το χόμπι του, πληρώνοντας αθλητικό υλικό, διαιτησίες, γιατρούς θα επωμιστεί και επιπλέον κόστη; Ποιος θα βάλει το κεφάλι του στο ντορβά και με τις συνθήκες που θα επικρατούν, ελέω κορωνοϊού; Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ ζόρικα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για όσους «ματώνουμε» οικονομικά για τις ομάδες μας».

Ηρακλής Πετρόπουλος (Παράγοντας Δόξας Νιφορεΐκων): «Αυτό που ζητάει η Γ.Γ.Α. είναι σωστό γιατί πρέπει να υπάρχει μια σειρά στα σωματεία. Όμως πιστεύω ότι θα μπορούσε να το κάνει με διαφορετικό τρόπο και ζητώντας λιγότερα δικαιολογητικά, γιατί πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε ερασιτέχνες και όλα αυτά που ζητούν δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν άμεσα και με το κόστος που μας επιβάλλουν.

Βέβαια και η προθεσμία μέχρι τις 5 Ιουνίου είναι… εντελώς αστεία. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο σωματείο να προλάβει να έχει έτοιμα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Επιπλέον δεν είναι δυνατόν ένας ερασιτέχνης παράγοντας που θα δώσει τους κωδικούς του στο taxis net, για να είναι νόμιμος εκπρόσωπος της ομάδας του, να μην μπορεί παράλληλα να πάρει φορολογική ενημερότητα για τη δουλειά του. Αυτό είναι τραγικό και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει».

Λεωνίδας Γεροντίδης (Πρόεδρος Δόξας Παραλίας): «Οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω οργάνωσης του αθλήματος που υπηρετούμε με βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι λάθος το τάιμινγκ που πάρθηκαν οι αποφάσεις. Περάσαμε 3 μήνες πολύ δύσκολους, τα πρωταθλήματα διακόπηκαν, δουλειές και εισοδήματα χάθηκαν.

Δεν ξέρουμε πόσες ομάδες θα καταφέρουν να «κατέβουν» στο επόμενο πρωτάθλημα και όσες τα καταφέρουν θα κάνουν αγώνα δρόμου, με σκοπό να καλύψουν το μειωμένο μπάτζετ ενόψει της νέας χρονιάς. Όλο αυτό ακούγεται σαν ένα νέο -μεγάλοπρόβλημα, που ακολουθεί τα πολλά που ήδη μας απασχολούν. Τα σωματεία μας χρειάζονται άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν και όχι νέες «τρικλοποδιές». Το Μητρώο μπορεί να περιμένει για αργότερα».

Χρήστος Σγούρας (Παράγοντας Δόξας Χαλανδρίτσας): «Η απόφαση είναι λογική και μακροπρόθεσμα θα φανεί η χρησιμότητα της. Το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν γίνεται εν μέσω καραντίνας εδώ και 2 μήνες να μην λειτουργεί τίποτα και τώρα να μαζευτούν μέχρι 5 Ιουνίου όλα αυτά τα δικαιολογητικά.

Στην ουσία βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό των σωματείων και σε πρόχειρη συζήτηση που είχα με δικηγόρο, τα κόστη είναι υψηλά, σε μία περίοδο που η οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά για προφανείς λόγους. Αν δοθεί παράταση μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι μία καλή λύση και η ΓΓΑ θα τεθεί στο πλευρό των ερασιτεχνικών σωματείων, τα οποία θα έχουν πλέον τον χρόνο να ανταπεξέλθουν».

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης:
Αρκετά γκολ και θέαμα, αλλά και περίσσιο ενδιαφέρον περιείχε φέτος…
Cresta Posts Box by CP