Ομάδες που λείπουν από την Ά Εθνική

0

Ναι μεν το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται επί σειρά ετών από πολλά προβλήματα, που λίγο-πολύ είναι γνωστά και δεν καλούμαστε να τα θίξουμε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Βέβαια μέσα από το σημερινό αφιέρωμα της Πέμπτης στο bet-on-arme.com θα αναπολήσουμε κάποιες ομάδες, που βάσει φανέλας και ιστορίας, θα έπρεπε να κοσμούν την Super League, έχοντας αφήσει το στίγμα τους στην Α΄Εθνική, τοποθετώντας γερά θεμέλια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είτε έχοντας καταγράψει πολλές σεζόν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, είτε έχοντας διαγράψει ιστορικά και σημαντικά στατιστικά, που θα τα φέρουν δια παντός ως «παράσημα» στην ιστορία του συλλόγου.

Bet-on-arme.com το Νο1 site για στοίχημα προγνωστικά στην Ελλάδα

ΗΡΑΚΛΗΣ

Τα λόγια είναι περιττά για τον σύλλογο από την Θεσσαλονίκη, που δυστυχώς βολοδέρνει στα τοπικά πρωταθλήματα και έχει υποβιβαστεί πολλές φορές ως το «εύκολο θύμα» για διάφορους λόγους, που συνήθως δεν έστεκαν.

Με 63 συμμετοχές στην Α΄Εθνική κατέχει την 7η θέση στις ομάδες με τις περισσότερες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και αποτελεί την πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη την 29η ημέρα του Νοέμβρη του 1908.

Παίκτης σημείο αναφοράς για τον «Γηραιό» είναι φυσικά ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής, για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που αντικρίσαμε στα ελληνικά γήπεδα και μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1976, ενώ στην Ευρώπη μετράει 6 παρουσίες στο Κύπελλο Ουέφα, 2 στο Ιντερτότο και ακόμα 1 στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ακόμα ένας σπουδαίος σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1932. Έχει συμμετοχή σε 36 σεζόν στα «σαλόνια» και ξεχωριστό ρόλο στην Α΄Εθνική. Το 1933 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, που είναι και η μοναδική διάκριση, αλλά γενικά ήταν μία ομάδα με κύρος και δύσκολη έδρα, που κοιτούσε στα μάτια τους «μεγάλους».

Το 1998/99 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαμε τον Εθνικό στην Α΄Εθνική, αφού υποβιβάστηκε και έκτοτε δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει, γινόμενος έρμαιο στα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα του.

Φέτος αγωνίστηκε στα γήπεδα της Γ΄Εθνικής κατηγορίας.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Η πρώτη ομάδα της Επαρχίας, που κατάφερε να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Όσον αφορά στις συμμετοχές της σε επίπεδο Α΄Εθνικής, οι «ροσονέρι» της Πάτρας μετρούν 26 εμφανίσεις (τελευταία παρουσία 2002/03).

Το 1973 με ρόστερ που απαρτιζόταν από παικταράδες (Δαβουρλής, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Ρήγας κ.ά.) θα τερματίσει στην 4η θέση και θα νικήσει τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα με 5-3, στερώντας του την κατάληψη του πρωταθλήματος.

Στο Ουέφα θα αποκλείσει την Γκράτσερ από την Αυστρία με 2 νίκες, αλλά στους «32» θα αποκλειστεί από την Ολλανδική Τβέντε (1-1 στην Πάτρα, 7-0 στην Ολλανδία). Φέτος αγωνίζεται στην Super League 2, αλλά η πορεία της ήταν μέτρια και λίγο πριν την διακοπή ελέω κορονοϊού, άλλαξε «τιμόνι» στην διοίκηση, με τον Γιώργο Μπάρλο να αντικαθιστά τον Σάκη Καλογερόπουλο.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ

Ακόμα ένα σωματείο από την Βόρεια Ελλάδα με μεγάλη ιστορία. Ιδρύθηκε το 1964 και έχει δώσει το παρόν σε 24 αγωνιστικές περιόδους της Α΄Εθνικής.

Τελευταία παρουσία ήταν την σεζόν 2010/11 και έκτοτε δεν κατάφερε να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο.

Φέτος τερμάτισε στην 1η θέση του 1ου ομίλου της Γ΄Εθνικής και θα ανέλθει στην επόμενη κατηγορία, αφού οι πρωταθλητές κερδίζουν την άνοδο, όπως αποφασίστηκε από την ΕΠΟ.

ΑΙΓΑΛΕΩ

Ιδρύεται το 1931 και θα αφήσει την δική της στάμπα στην Α΄Εθνική με 23 συμμετοχές και πολλές ιστορικές στιγμές.

Την σεζόν 2004/05 θα αποκλείσει την Γκεντσλερμπιρλιγκί της Τουρκίας και θα μπει στους ομίλους του Κυπέλλου Ουέφα, με Λάτσιο, Βιγιαρεάλ, Παρτιζάν και Μίντλεσμπρο, για να φέρει 2-2 με τους Ιταλούς εντός έδρας.

Την σεζόν 2006/07 θα αποχαιρετήσει την Α΄Εθνική και δεν θα καταφέρει να την δει ξανά. Φέτος αγωνίστηκε στην Football League και βρισκόταν στο +3 από την ζώνη του υποβιβασμού.

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ακόμα μία ομάδα της Επαρχίας που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Φέτος βρισκόταν στην Σούπερ Λιγκ 2, αλλά έχει να λέει ότι παρουσιάστηκε για 21 σεζόν στα γήπεδα της Α΄Εθνικής και έχει βρεθεί επίσης σε τελικό Κυπέλλου εις τριπλούν, έχοντας ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό.

Το 2011/12 αγωνίστηκε στην Σούπερ Λιγκ, αλλά δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό και δεν μπόρεσε να επιστρέψει εκεί που κανονικά ανήκει.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (ΠΟΝΤΟΥ)

Πόντιοι πρόσφυγες θα ιδρύσουν μία ομάδα (1924) που θα αφήσει ανεξίτηλο πέρασμα στην Α΄Εθνική και γενικότερα στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς θα καταγράψει 20 συμμετοχές στην Α΄Εθνική, ενώ την σεζόν 2007/08 θα αποτελέσει ομάδα-κλειδί για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Οι «κοκκινόμαυροι» θα νικήσουν τους Πειραιώτες με 1-0, αλλά η παράνομη συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ θα δικαιώσει τον Ολυμπιακό, που θα πάρει δικαστικά τους 3 πόντους και θα αφήσει την ΑΕΚ στην 2η θέση.

Δυστυχώς ο Απόλλων Πόντου υποφέρει από οικονομικά προβλήματα και η χρονιά ήταν τραγική στην Σούπερ Λιγκ 2, με την ομάδα να απειλείται μέχρι και με «διάλυση».

ΚΑΒΑΛΑ

Οι «αργοναύτες» ιδρύθηκαν το 1965 και μετρούν 19 παρουσίες στην Α΄Εθνική.

Το 2009 κατέλαβαν την 6η θέση και το 2010 τερμάτισαν στην 7η θέση, ωστόσο υποβιβάστηκαν αφού ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Μάκης Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί για στημένους αγώνες. Αυτό ουσιαστικά ήταν και το «κύκνειο άσμα» της Καβάλας, που ξεκίνησε πάλι από μηδενική βάση.

Φέτος κυνήγησε με αξιώσεις την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ 2, έχοντας καλό ρόστερ στην Φούτμπολ Λιγκ.

ΒΕΡΟΙΑ

Πλέον ονομάζεται ΝΠΣ Βέροια, αλλά με 17 παρουσίες στην Α΄Εθνική η Βέροια έχει περίοπτη θέση και αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές επαρχιακές ομάδες.

Το 2016/17 θα αποχωρήσει από την Β΄Εθνική και θα τιμωρηθεί με υποβιβασμό 2 κατηγοριών. Τελικά φέτος αγωνίστηκε στην Φούτμπολ Λιγκ και πάλευε για την άνοδο, ενώ ως ΝΠΣ Βέροια συστάθηκε επισήμως τον Ιούλιο του 2019.

ΙΩΝΙΚΟΣ

Η ομάδα της Νίκαιας μετράει 16 παρουσίες στην Α΄Εθνική και κανένας δεν ξεχνάει ότι την σεζόν 1998/99 κατάφερε να βγει στο Κύπελλο Ουέφα.

Ωστόσο έπεσε πάνω στην δυνατή Ναντ και αποκλείστηκε, όμως ο Σέρχιο Μαρκαριάν και οι παίκτες του είχαν «χτίσει» κάτι πολύ δυνατό και υγιές.

Το 2007 θα υποβιβαστεί και από τότε δεν θα επιστρέψει στα «σαλόνια». Φέτος ήταν 2ος στην Φούτμπολ Λιγκ και υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να «ανέβει» στην Σούπερ Λιγκ 2.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ

Κλείνει το Top10 των ομάδων που απουσιάζουν βάσει συμμετοχών, αφού το «καμάρι» της Κατερίνης μέτρησε 16 συμμετοχές και έφτασε στον τελικό Κυπέλλου το 1963, όπου και ηττήθηκε με 3-0 από τον Ολυμπιακό.

Φέτος κέρδισε την άνοδο από τον 3ο όμιλο της Γ΄Εθνικής και δείχνει ότι σιγά-σιγά ανακάμπτει, κάνοντας βήματα μπροστά. Ιδρύθηκε το 1961.

Ομάδες που λείπουν από Α΄Εθνική  

Πέρα από τις προαναφερθείσες ομάδες και μιας και πάμε το αφιέρωμα βάσει συμμετοχών στην Α΄Εθνική, κανένας δεν αφήνει εκτός της Προοδευτική (15 εμφανίσεις).

Η Καστοριά μετράει μόλις 10 παρουσίες, αλλά είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Ηρακλή (5-2) το 1980. Ο Αθηναϊκός με 9 συμμετοχές, ιδρυόμενος το 1914 και σε διπλούς χαμένους τελικούς Κυπέλλου το 1991 από τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα το 1992 αγωνίστηκε στο ΟΥΕΦΑ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και λύγισε στο «Ολντ Τράφορντ» στην 2η παράταση με 2 γκολ.

Πανηλειακός (7 παρουσίες), Καλαμάτα (7 παρουσίες), Πανθρακικός (6 παρουσίες) και Παναιγιάλειος (6 παρουσίες) θα μπορούσαν να είχαν μία θέση στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πηγή: Ομάδες που λείπουν από την Ά Εθνική

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης:
Η Πάτρα 2005 δίνει ιδιαίτερη βάση στις υποδομές της, αλλά…
Cresta Posts Box by CP